Home » Leenvormen

Hoe werkt een spaarkrediet?

spaarkredietEen spaarkrediet lijkt in grote mate op een doorlopend krediet. Ook bij een spaarkrediet is er sprake van een bepaalde kredietruimte die u naar eigen inzicht mag benutten. U betaalt alleen rente over het krediet dat u daadwerkelijk gebruikt en bent vrij om tussentijds versneld af te lossen.

Het verschil tussen een spaarkrediet en een doorlopend krediet is echter de wijze waarop wordt afgelost. Bij een doorlopend krediet vindt dit plaats middels een aflossingsschema dat afhankelijk is van de hoogte van het opgenomen krediet. Wanneer u echter door omstandigheden tussentijds veel meer wilt aflossen is dit altijd kosteloos mogelijk.

Bij een spaarkrediet lost u in principe tussentijds niets af maar sluit u hiervoor een zogenaamde spaarverzekering af. Deze verzekering, waarvoor u maandelijks een premie betaalt, bouwt een kapitaal op waarmee uiteindelijk het spaarkrediet afgelost moet worden. De looptijd van een dergelijke verzekering is minimaal 15 jaar. Voordeel van een spaarkrediet ten opzichte van een doorlopend krediet is dat u niet aflost maar spaart voor de uiteindelijke totale aflossing. Hierdoor rendeert het geld dat u als premie in de verzekering stort direct. Nadeel is uiteraard dat aan een dergelijk verzekeringsproduct kosten zijn verbonden. Wij adviseren u deze kosten goed in kaart te brengen alvorens een spaarkrediet af te sluiten.

Voordelen

  • Extra financiële armslag wanneer u daar behoefte aan heeft zonder veel gedoe;
  • U bent alleen rente verschuldigd over het krediet dat ook daadwerkelijk wordt aangesproken;
  • Aflossing middels een spaarverzekering kan voordelig zijn afhankelijk van de voorwaarden zoals kosten en spaarrente;
  • De totale lasten van een spaarkrediet zijn veelal lager dan van een doorlopend krediet;
  • Tussentijds aflossen is kosteloos mogelijk.

Nadelen

  • De rente op een spaarkrediet is hoger dan bij een hypothecaire lening door het ontbreken van een onderpand;
  • De rente op een spaarkrediet is hoger dan bij een persoonlijke lening door het renterisico;
  • U zit minimaal 15 jaar vast aan een spaarkrediet;
  • Doordat het spaarkrediet wordt aangewend voor consumptieve doeleinden is de rente niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.