Home » Leenvormen

Hoe werkt een creditcard?

Een leenvorm die de laatste decennia is komen overwaaien uit Amerika is de creditcard of kredietkaart. Een dergelijke pas biedt u de mogelijkheid om op krediet zaken aan te schaffen op een zeer eenvoudige wijze. Alleen het gebruiken van de pas en het zetten van een handtekening is veelal voldoende. Sinds enige tijd is ter verdere beveiliging van dit systeem ook het gebruik van een pincode ingevoerd.

Bij een creditcard koopt u feitelijk goederen op afbetaling. Bij veel kaarten wordt het gespendeerde bedrag aan het eind van de volgende maand automatisch afgeschreven van uw betaalrekening. In dat geval bent u ook geen rente verschuldigd. Het is echter ook mogelijk om de aankopen middels een maandelijks gelijkblijvende aflossing af te betalen. In dat geval brengt de bank of creditcardmaatschappij uiteraard wel rente in rekening. Deze rente kan behoorlijk oplopen.

Een creditcard is met name handig voor gebruik in het buitenland. Tegenwoordig kun je ook in het buitenland op steeds meer plaatsen pinnen, maar nog zeker niet overal. Het gebruik van een creditcard is op veel meer plaatsen mogelijk. Bovendien zijn in veel gevallen uw aankopen ook nog een voor een vaste periode verzekerd tegen verlies, diefstal of beschadiging.

Voordelen

  • Makkelijke betalingsmethode, vooral in het buitenland;
  • De mogelijkheid om uw aankopen in termijnen terug te betalen;
  • De hoogte van de aflossing kunt u zelf bepalen, rekening houdende met een minimum;
  • Aankopen zijn automatisch verzekerd tegen verlies, diefstal of beschadiging.

Nadelen

  • Dure vorm van financiering door de hoge rente;
  • Rente is hoger dan op een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een hypothecair krediet;
  • Doordat het krediet wordt aangewend voor consumptieve doeleinden is de rente niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.