Home » Financiële optimalisatie

Geld lenen en belastingen

belastingdienstWanneer u geld leent dan kan dit ook fiscale gevolgen hebben. Welke belastingaspecten spelen een rol? Leningen en de fiscale aspecten daarvan zijn in hoofdzaak te verdelen tussen leningen die verband houden met de eigen woning en leningen die hiervoor niet zijn afgesloten.

Leningen die zijn afgesloten voor de aankoop of verbetering van uw eigen woning vallen onder de fiscale eigenwoningregeling. Hierdoor is de rente die u op deze lening betaalt fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Concreet betekent dit dat u van de fiscus zo’n 40% van rentelast terugkrijgt. Uiteraard is de hoogte van deze teruggaaf afhankelijk van uw inkomen en dat van uw partner. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn het hypothecair krediet, de lening voor een verbouwing, een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer.

Daarnaast kunt u dus leningen hebben afgesloten die niet zijn gebruikt voor de aankoop of verbetering van uw eigen woning. Bijvoorbeeld een persoonlijke lening voor de aankoop van een auto of een doorlopend krediet dat u regelmatig aanspreekt voor een leuke vakantie of wanneer u gewoon even krap bij kas zit.

Voor al deze leningen geldt dat ze voor de inkomstenbelasting in aanmerking dienen te worden genomen in Box 3, de zogenaamde vermogensrendementsheffing. In deze box betaalt u 1,2% belasting over uw vermogen. Dit vermogen bestaat uit al uw bezittingen en schulden exclusief enkele uitzonderingen. De belangrijkste uitzondering hierop is uw eigen woning.

Een lening die in Box 3 valt verlaagt dus uw vermogen en zodoende de belastingheffing over uw vermogen. Overigens bestaat er wel een vrijstelling. Wanneer uw vermogen minder bedraagt dan € 20.661 (2009) dan betaalt u geen belasting hierover. Voor gehuwden geldt zelfs een dubbele vrijstelling van totaal
€ 41.322 (2009).

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

 • This RSS feed URL is deprecated november 15, 2018
  This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
 • Kredietverzekeraar: 'Tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt uit zicht' - Assurantie Magazine november 14, 2018
  Assurantie MagazineKredietverzekeraar: 'Tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt uit zicht'Assurantie Magazine“De tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt nu snel uit zicht. Kredietvoorwaarden verslechteren. Het wordt komende jaren alleen maar duurder om nieuw geld te lenen. Dat zal vele zwakke grote bedrijven verder in de problemen brengen. De trend van grote ...'Impact faillissementen steeds groter'Financieel managementalle 10 […]
 • De hypotheeknormen voor 2019: Enkele huishoudens kunnen meer lenen - NU.nl november 13, 2018
  De hypotheeknormen voor 2019: Enkele huishoudens kunnen meer lenenNU.nlDe hypotheeknormen veranderen volgend jaar licht. Voor de meeste inkomens verandert er weinig, maar een klein deel van de huishoudens kan met de nieuwe normen 2 tot 2,6 procent meer lenen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ...
 • 'In Amsterdam is een auto kopen goedkoper dan er een lenen' - Parool.nl november 9, 2018
  Parool.nl'In Amsterdam is een auto kopen goedkoper dan er een lenen'Parool.nlDit zijn Amsterdammers die, als zij op een auto zijn aangewezen, er eentje lenen van vrienden. Amsterdammers die hun kinderen of ouders vragen of zij langs willen komen met een auto, als zij een kastje of iets dergelijks moeten verhuizen. Overigens erg ...en meer »
 • Zo verdien je geld én karmapunten door direct te lenen aan ondernemers - Business Insider november 7, 2018
  Business InsiderZo verdien je geld én karmapunten door direct te lenen aan ondernemersBusiness InsiderDe oplossing ligt voor de hand: investeer direct en zonder tussenkomst van de bank in MKB-bedrijven. Dat kan tegenwoordig via crowdfunding. Je leent dan samen met andere investeerders direct aan bedrijven en kan – afhankelijk van het risicoprofiel van ...

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.