Hoe werkt een studielening?
Geplaatst in Doel van de leningStuderen is een dure zaak. Maar essentieel om later een succesvolle carrière op te bouwen. Tegenwoordig heb je als student recht op een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs en een OV-studentenkaart. Deze bijdrage van de overheid wordt vier jaar uitbetaald als een prestatiebeurs. Wat nu als je behoefte hebt aan meer financiële ondersteuning?
In dat geval kun je als student geld lenen. Zowel de Informatie Beheer Groep (IBG) als banken hebben hiervoor een speciaal ontwikkelde lening. In beide gevallen is het mogelijk om pas rente en aflossing te gaan betalen nadat je de studie hebt afgerond en dus een baan hebt. Daarnaast zijn de voorwaarden om een lening te krijgen minder streng.
Er bestaan ook belangrijke verschillen tussen het lenen van geld bij de IBG en bij een bank. Bij de IBG krijg je niet ineens een bedrag op je rekening gestort maar wordt dit maandelijks uitgekeerd. Bij een bank krijg je vaak wel ineens het hele bedrag in bezit. Hierbij is dus eigenlijk sprake van een persoonlijke lening.
De IBG hanteert een vrij lage rente. Bovendien mag je de lening terugbetalen in vijftien jaar na je studie. Wanneer er dan door omstandigheden nog een restschuld bestaat, wordt deze kwijtgescholden.
Bij een bank betaal je over het algemeen een wat hogere rente. De rentepercentages verschillen wel tussen de banken dus het loont om deze goed te vergelijken. Daarnaast dien je bij een bank het gehele bedrag terug te betalen. Tenslotte hanteren sommige banken nog specifieke voorwaarden. Zo kan het zijn dat je verplicht je beurs maandelijks op een rekening bij hen moet storten en dat je kredietmogelijkheden worden uitgebreid nadat je verder komt met je studie. Bijvoorbeeld na het behalen van je propedeuse.