Home » Doel van de lening

Hoe werkt een studielening?

studieStuderen is een dure zaak. Maar essentieel om later een succesvolle carrière op te bouwen. Tegenwoordig heb je als student recht op een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs en een OV-studentenkaart. Deze bijdrage van de overheid wordt vier jaar uitbetaald als een prestatiebeurs. Wat nu als je behoefte hebt aan meer financiële ondersteuning?

In dat geval kun je als student geld lenen. Zowel de Informatie Beheer Groep (IBG) als banken hebben hiervoor een speciaal ontwikkelde lening. In beide gevallen is het mogelijk om pas rente en aflossing te gaan betalen nadat je de studie hebt afgerond en dus een baan hebt. Daarnaast zijn de voorwaarden om een lening te krijgen minder streng.

Er bestaan ook belangrijke verschillen tussen het lenen van geld bij de IBG en bij een bank. Bij de IBG krijg je niet ineens een bedrag op je rekening gestort maar wordt dit maandelijks uitgekeerd. Bij een bank krijg je vaak wel ineens het hele bedrag in bezit. Hierbij is dus eigenlijk sprake van een persoonlijke lening.

De IBG hanteert een vrij lage rente. Bovendien mag je de lening terugbetalen in vijftien jaar na je studie. Wanneer er dan door omstandigheden nog een restschuld bestaat, wordt deze kwijtgescholden.

Bij een bank betaal je over het algemeen een wat hogere rente. De rentepercentages verschillen wel tussen de banken dus het loont om deze goed te vergelijken. Daarnaast dien je bij een bank het gehele bedrag terug te betalen. Tenslotte hanteren sommige banken nog specifieke voorwaarden. Zo kan het zijn dat je verplicht je beurs maandelijks op een rekening bij hen moet storten en dat je kredietmogelijkheden worden uitgebreid nadat je verder komt met je studie. Bijvoorbeeld na het behalen van je propedeuse.

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

 • This RSS feed URL is deprecated november 15, 2018
  This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
 • Kredietverzekeraar: 'Tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt uit zicht' - Assurantie Magazine november 14, 2018
  Assurantie MagazineKredietverzekeraar: 'Tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt uit zicht'Assurantie Magazine“De tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt nu snel uit zicht. Kredietvoorwaarden verslechteren. Het wordt komende jaren alleen maar duurder om nieuw geld te lenen. Dat zal vele zwakke grote bedrijven verder in de problemen brengen. De trend van grote ...'Impact faillissementen steeds groter'Financieel managementalle 10 […]
 • De hypotheeknormen voor 2019: Enkele huishoudens kunnen meer lenen - NU.nl november 13, 2018
  De hypotheeknormen voor 2019: Enkele huishoudens kunnen meer lenenNU.nlDe hypotheeknormen veranderen volgend jaar licht. Voor de meeste inkomens verandert er weinig, maar een klein deel van de huishoudens kan met de nieuwe normen 2 tot 2,6 procent meer lenen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ...
 • 'In Amsterdam is een auto kopen goedkoper dan er een lenen' - Parool.nl november 9, 2018
  Parool.nl'In Amsterdam is een auto kopen goedkoper dan er een lenen'Parool.nlDit zijn Amsterdammers die, als zij op een auto zijn aangewezen, er eentje lenen van vrienden. Amsterdammers die hun kinderen of ouders vragen of zij langs willen komen met een auto, als zij een kastje of iets dergelijks moeten verhuizen. Overigens erg ...en meer »
 • Zo verdien je geld én karmapunten door direct te lenen aan ondernemers - Business Insider november 7, 2018
  Business InsiderZo verdien je geld én karmapunten door direct te lenen aan ondernemersBusiness InsiderDe oplossing ligt voor de hand: investeer direct en zonder tussenkomst van de bank in MKB-bedrijven. Dat kan tegenwoordig via crowdfunding. Je leent dan samen met andere investeerders direct aan bedrijven en kan – afhankelijk van het risicoprofiel van ...

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.