Home » Bijzondere situaties

Wat als u niet kunt aflossen?

Wat in het geval dat u niet meer in staat bent om te voldoen aan uw aflossingsverplichtingen? Een situatie die u bij het aangaan van de lening waarschijnlijk niet voor ogen had maar jaarlijks duizenden Nederlanders wel overkomt.

Allereerst is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de verschillende leenvormen en problemen met aflossen. Wanneer u bijvoorbeeld uw lening heeft verkregen middels het geven van een onderpand, zoals uw eigen woning of een beleggingsportefeuille, dan loopt u het risico dat de kredietverstrekker zijn pandrecht te gelde wil maken. Zeker in het huidige beleggingsklimaat en met de relatief slechte woningmarkt is dit geen aantrekkelijk vooruitzicht. Immers, uw onderpand zal dan relatief weinig opbrengen. Bovendien is een verplichte verkoop van de eigen woning een zeer ingrijpende ervaring voor mensen.

Het is dan ook beter om tijdig, nog voordat er onoverbrugbare betalingsachterstanden ontstaan, in overleg te treden met de kredietverstrekker. Voor hen is het ook het beste wanneer u gewoon aan uw verplichtingen kunt voldoen. Wellicht kan een lagere maandelijkse aflossing door u wel worden opgebracht. De kredietverstrekker is er niet bij gebaat dat u nog verder in de problemen raakt en uiteindelijk failliet gaat.

Daarmee bent u echter nog niet geheel uit de problemen. Om deze financieel moeilijke periode door te komen is het aan te raden om uw financiële situatie goed in kaart te brengen en uw uitgaven te reguleren. Werken met een vooraf opgesteld budget waarin rekening is gehouden met de maandelijks verplichte aflossingen kan u door deze moeilijke tijd heen helpen. Belangrijk is om naast de bestaande schulden geen nieuwe schulden te maken. Dan is namelijk het eind zoek! Het zal een periode worden waarin u de hand op de knip moet houden totdat uw leningen zijn afgelost. Daarna kunt u weer wat ruimer leven.

Tenslotte kan het ook zinvol zijn om eens te kijken naar uw schulden, de aflossingsverplichtingen en de rente die u betaalt. Bij sommige kredietverstrekkers, zoals een postorderbedrijf, betaalt u rente die al snel oplopen tot wel 20%! Het samenvoegen van enkele “dure” leningen tot één overzichtelijke lening kan dan ook veel kosten besparen.

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.