Home » Bijzondere situaties

Minderjarigen en geld lenen

18 jaarHet is in Nederland voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) niet mogelijk om zelfstandig geld te lenen. Daar zijn wettelijk gezien nog steeds onder het toezicht en de aansprakelijkheid van hun ouders vallen.

Dit betekent dat wanneer uw kind een lening wil afsluiten of een vergelijkbare overeenkomst zoals het leasen van een scooter of het aankopen van een computer op afbetaling dat u als ouder mee moet tekenen voor akkoord. Wanneer u dit doet, dan erkent u de aansprakelijkheid en zit u als ouder vast aan de overeenkomst.

Wanneer u niet uw akkoord heeft gegeven voor een dergelijke overeenkomst dan kan de kredietverstrekker wettelijk gezien u of uw kind niet houden aan de overeenkomst. In dat geval kunt u de aangekochte computer zonder problemen gewoon terugsturen of het leasecontract voor de scooter laten ontbinden.

Vanaf het moment dat kinderen 18 jaar of ouder zijn, zijn ouders niet meer aansprakelijk voor door hun kinderen gemaakte schulden en schade. Dergelijke schulden komen dan ook gewoon voor rekening van het kind en meetekenen door de ouder is niet meer vereist.

Uiteraard vervalt met de 18e verjaardag van uw kind niet uw morele verplichting. Het is dan ook raadzaam als ouder om de financiën van uw kind goed in het oog te houden en hen ook financieel op te voeden.

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.