Home » Bijzondere situaties

Uw leningen en een echtscheiding

echtscheidingEen echtscheiding komt in Nederland steeds vaker voor. Wanneer twee getrouwde mensen besluiten uit elkaar te gaan dan heeft dit veel gevolgen. Zowel op het gebied van emoties en de gezinssituatie, maar uiteraard ook financieel.

Ieder gezin heeft bepaalde leningen uitstaan. Of het nu gaat om de hypotheek op het huis of een persoonlijke lening voor de auto. Ingeval van een echtscheiding zal allereerst gekeken moeten worden welk huwelijksvermogensregime van toepassing is. Wanneer u bijvoorbeeld getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan worden de bezittingen en schulden gelijk verdeeld tussen de echtgenoten.

Wanneer er echter op huwelijkse voorwaarden is getrouwd dan is dit anders. In dat geval dienen de specifieke huwelijkse voorwaarden beoordeeld te worden en dienovereenkomstig de financiële afhandeling plaats te vinden.

Veelal wordt de gezamenlijke woning verkocht ingeval van een echtscheiding. De daarop rustende hypotheek dient vervolgens verplicht afgelost te worden. Afhankelijk van het huwelijksvermogensregime dient de restantopbrengst of misschien zelfs restantschuld tussen de echtgenoten verdeeld te worden. Ditzelfde geldt voor alle overige schulden.

Uiteindelijk dient de gehele boedel, dat wil zeggen alle bezittingen en schulden van de echtgenoten, met inachtneming van het toepasselijke huwelijksvermogensregime, verdeeld te worden. Dit noemt men een boedelverdeling. Vaak wordt hierbij de expertise van een advocaat gebruikt.

Laat een reactie achter!

You must be logged in to post a comment.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over lenen

Welkom bij Lenencompleet.nl

Deze website geeft informatie over alles wat te maken heeft met lenen, van de verschillende leenvormen die er zijn tot de verschillende betrokken partijen.

Lenencompleet.nl is ontstaan omdat er op het internet veel websites bestaan die leningen aanbieden zonder hier duidelijke informatie over te geven. Voor al uw vragen en informatie kunt u hier terecht.